Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Haluatko kuulla lisää tuotevalikoimasta, ominaisuuksista, toimitusajoista tai hinnoista? Ota yhteyttä niin vastaamme mielellämme kysymyksiisisi.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Aurelia Turbines: Serto-liittimien lämmönkestävyys vakuutti turbiinivalmistajan

Lappeenrantalainen Aurelia Turbines Oy valmistaa maailman tehokkaimpia pieniä kaasuturbiineja, joita voidaan käyttää erilaisten hajautettujen energiakohteiden sähkön- ja lämmöntuotannossa ympäri maailmaa. Turbiinien modulaarinen rakenne mahdollistaa sujuvasti erilaisten paikallisten polttoaineiden kuten esimerkiksi biokaasun, synteettisen kaasun ja vedyn käytön. Näitä tarvitaan erityisesti aurinko- ja tuulivoiman käytön tukemiseen ja säätelyyn.

Aurelia Turbinesin tuotekehitysjohtaja Toni Hartikainen törmäsi ensimmäisen kerran Ramatoriin ja Serto-liittimiin alihankintamessuilla Tampereella vuonna 2015.

– Olin messuilla etsimässä helmiliittimiä, joita käytetään erityisesti paine- ja lämpötilamittauksissa. Turbiineissamme käyttölämpötilat ovat erittäin korkeita, enkä ollut löytynyt helmiliitintä, joka kestäisi vaatimiamme lämpötiloja. Ramatorin osastolla oli esitteillä 950 °C kestävä Serto-liitin. Komponenttien tekninen hyväksyntä oli suurin syy valita Serto, Hartikainen muistelee.

Hajautettu energiantuotanto vaatii varmuutta

Pieni, paikallisella polttoaineella toimiva voimalaitos on yksi ratkaisu energiatuotannon murrokseen. Erityisesti pieni- ja keskisuuri prosessiteollisuus vaatii juuri omanlaistaan ja -muotoistaan energiaa. Oikein kohdennetulla tuotannolla ja säätömahdollisuuksilla saavutetaan huikaseva energiansäästöpotentiaali. Aurinko- ja tuulienergia sekä erityisesti vety ovat tulevaisuutta.

Aurelia Turbines tarjoaa ratkaisun energiantuotannon omavaraisuuteen sekä säätövoimaa paikallisten polttoaineiden hyödyntämiseen. Energiaitsenäisyys vaatii kuitenkin korkeatasoista käytettävyyttä ja luotettavuutta. Ne ovat syitä, miksi Aurelia Turbines on valinnut liitintoimittajakseen Ramatorin ja liittimekseen Serton.

– Testaamme turbiinimme aina perin pohjin. Testien jälkeen emme ole kohdanneet mitään ongelmia Serton toimivuudessa. Olemme koonneet ja purkaneet laitteita edestakaisin, eikä ole tarvinnut murehtia mistään. Jos olisi tullut negatiivisia uutisia, niin olisimme jo vaihtaneet liitinvalmistajaa. Toimivaa asiaa ei kannata korjata, Aurelia Turbinesin valmistusinsinööri Ilkka Pajari toteaa.

Loppujen lopuksi syy Serton valintaan oli yksinkertainen.

– Prototyyppivaiheessa kokeilimme muitakin liittimiä lyhyemmissä käyttöhetkissä, mutta pitkäaikaisemmassa käytössä Serton tekninen hyväksyntä korkeille lämpötiloille on syy, miksi päädyimme siihen, Pajari jatkaa.

Kotimaisesta toimittajasta etua – hinnassakaan ei hävettävää

Serton lämpötilakesto on hintaluokassaan erinomainen. Voiko Sertoa edes verrata suoraan muihin valmistajiin, jos tarvittavaa hyväksyntää ei löydy? Inconel-pohjainen helmiliitin voisi olla verrattavissa Sertoon. Se kestää korkeampia lämpötiloja, mutta on myös tuplasti kalliimpi, kun materiaali vaihtuu.

– Käytämme pääosin suomalaisia toimittajia, joiden kanssa yhteistyön aloittaminen on mutkattomampaa. Osittain kotimaisuus on valikoitunut myös hintavertailun pohjalta. Hintataso Suomessa ei ole ollenkaan niin huono kuin annetaan ymmärtää. A400-kaasuturbiinimme on iso kokonaisuus. Tarvitsemme paljon toimintavarmoja erilaisia komponentteja, esimerkkinä Ramatorin toimittamat Serto-liittimet. Lisäksi toimitusten tarve voi tulla nopeastikin, jolloin toimitusvarmuus nousee keskiöön, Toni Hartikainen listaa Ramatorin ja Serton etuja.

Pieniä ja hyötysuhteeltaan maailman tehokkaimpia kaasuturbiineja valmistava Aurelia Turbines teki ensimmäiset Serto-ostoksensa vuonna 2016. Serto-liitin saa Aurelian väeltä ison plussan purettavuutensa ja varmuutensa ansiosta. Serto-liitin on tiivis, eikä vuoda vaativissakaan olosuhteissa.

– Kaikki on mennyt hyvin. On testattu ja purettu niin monta kertaa, että isot ongelmat olisivat tullut jo esille, Hartikainen ja Pajari päättävät.

Avainsanat