Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Haluatko kuulla lisää tuotevalikoimasta, ominaisuuksista, toimitusajoista tai hinnoista? Ota yhteyttä niin vastaamme mielellämme kysymyksiisisi.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Suomen kaasuyhdistyksen lehtiartikkeli Haelok liitostekniikasta

Eri teollisuudenaloilla hyödynnettävät liitostekniikat kehittyvät. Uusilla ratkaisuilla haetaan paitsi luotettavuutta myös säästöjä niin ajallisesti kuin rahallisestikin.

Metallinen liitosmekanismi on nopea

Teknisen alan maahantuontiyritys Ramator Oy on panostanut sveitsiläisiin HAELOK-puristusliittimiin noin kahden vuoden ajan. Tuoreet käyttökokemukset osoittavat, että tämä panostus on todella kannattanut.

Useisiin eri teollisuuden kohteisiin soveltuva HAELOK-teknologia perustuu täysin metalliseen liitosmekanismiin ilman elastisia tiivisteitä. Se mahdollistaa liitosten tekemisen korkea- ja matalapaineputkistoissa alle minuutissa, niin kaasu- kuin nestejärjestelmissäkin.

Suomessa menetelmä on kerännyt suosiota koneenrakennusteollisuudessa, prosessi- ja energiateollisuudessa, kaasuasemissa sekä öljynjalostamoissa. Puristusliittimillä tehdyt PED-hyväksytyt liitännät ovat luotettavia ja onnistuvat aina työntekijän ammattitaidosta riippumatta.

– Itse HAELOK-puristuslaite on akkukäyttöinen ja mahtuu yhteen salkkuun, jolloin se helpon liikuteltavuuden vuoksi sopii myös yrityksille, joilla on projekti- ja asennustoimintaa ulkomailla, kertoo Ramator Oy:n toimitusjohtaja Timo Kairama.

haelok laite
Akkukäyttöinen HAELOK-puristuslaite mahtuu yhteen salkkuun.
Laadukas ja vahva liitos ilman tulitöitä.

Kilpailija hitsaukselle

HAELOK-liitännän edut perinteiseen hitsaukseen verrattuna ovat merkittävät.

– Puristusprosessi on automatisoitu siten, että työntekijän tehtäväksi jää käytännössä vain liittimen asennus putkeen ja napin painaminen. Putkistoprojekteissa, joissa tehdään paljon liitoksia, työhön käytetyn ajan laskenta ja todellisten kustannusten arviointi on tarkempaa ja helpompaa. Tämä jos mikä on merkittävä etu, kun työn tuottavuutta pyritään jatkuvasti lisäämään, jatkaa Kairama.

Edes erilaiset ja haastavat sääolosuhteet eivät hidasta liitosten tekemistä asennuspaikalla eivätkä näin ollen vaikuta projektin etenemiseen. Toisin kuin hitsaus, HAELOK-liittimen asennustyö ei vaadi välttämättä asentajilta erillistä hyväksyntää, mikä puolestaan lisää joustavuutta työvoimaresurssien käytössä.

Miksi puristusliittimet eivät sitten ole vielä syrjäyttäneet hitsausta?

– Yksi haasteista on tunnettuus. Olemme panostaneet HAELOK-liittimiin nyt kaksi vuotta ja saamme koko ajan enemmän käyttökokemuksia ja palautetta. Niiden myötä myös tunnettuus lisääntyy, mutta alalla vallitsevien hitsausta puoltavien asenteiden muuttaminen vie toki aikaa. Materiaalikustannuksiltaan hitsaus on edullisempi vaihtoehto, mutta ajansäästö itse työvaiheessa ja varmasti laadukas lopputulos ovat puolestaan HAELOK-järjestelmän valttikortteja, kertoo Kairama.

Artikkeli julkaistu Kaasuviesti-lehdessä 1/2019 sivulla 33.

Avainsanat