Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Haluatko kuulla lisää tuotevalikoimasta, ominaisuuksista, toimitusajoista tai hinnoista? Ota yhteyttä niin vastaamme mielellämme kysymyksiisisi.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kriittisissä kohteissa vain 100 % varma Haelok-liitin kelpaa

Haelok-liitin

Machinery etsi yhteistyökumppania, jonka putkistoliittimet palvelisivat kriittisissä varavoimakohteissa 100 % varmuudella. Yhteistyö Ramatorin kanssa potkaistiin käyntiin vuosi sitten. Haastattelimme voimantuoton kehitysjohtaja Henry Mäkelää ja varavoimahuollon työnjohtaja Janne Sevälää siitä, miten arki on sujunut.

Machineryllä on yli satavuotinen historia. Machinery myy, asentaa, korjaa ja huoltaa erilaisia koneita ja laitteita sekä teknisiä tarvikkeita. Machinery toimittaa työvälineitä metallintyöstöön ja rakentamiseen sekä varavoimalaitteita erilaisiin tarpeisiin. Voimantuotto yksiköstä löytyy useisiin eri käyttötarpeisiin varavoimakoneet sekä räätälöidyt varavoimaratkaisut. Ideana on auttaa asiakasta koko varavoimalaitteiston elinkaaren ajan, aina suunnittelusta asennukseen, huoltoon ja koulutukseen.

Varavoimakohteissa vaaditaan 100 % toimintavarmuutta

Sähkönsaannin turvaaminen on todella tärkeää erityisesti kriittisissä kohteissa, kuten sairaaloissa sekä hoivakodeissa. Varavoimalla turvataan myös muita yhteiskunnallisesti tärkeitä toimintoja, kuten teollisuuden prosesseja,  jätevedenpuhdistusta ja sähköistä tiedonkulkua. Machinery palvelee varavoima-asioissa kaikkia asiakaskuntia ympäri Suomen, aina yksityisasiakkaista kaivosteollisuuteen.

Machinery ja Ramator ovat tehneet yhteistyötä noin vuoden ajan. Ensin aloitettiin Haelokin vuokrakoneella testaillen, ja melko pian ostettiin oma kone. Koulutuksia on myös ostettu matkan varrella tarpeen mukaan. Yhteistyötä tehdään tällä hetkellä eritysesti varavoimakoneiden polttoainelinjojen uusimis- ja korjausprojekteissa. Näissä projekteissa putkiliitoksen pitää olla 100 % varma. Jos se ei pidä ja polttoainelinjaan pääsee ilmaa, varavoimakone ei käynnisty sähkökatkon yhteydessä. Pahimmillaan sairaalan leikkaussalissa eivät koneet toimi, yrityksen serverit sammuvat tai kauppakeskus pimenee. Tällä hetkellä Machineryn asiakkaiden mielessä ovat kriisiajan palvelukykyyn ja elintärkeän infran ylläpitoon liittyvät kysymykset. Varavoima on nykyään monelle yritykselle ja organisaatiolle elinehto kaikelle toiminnalle.

Kaikkein tärkeintä on laatu

– Laatu on meille se ihan ykkösasia. Machineryllä toimintatapana on, että kaikki tehdään niin hyvin kuin mahdollista. Joten halusimme myös parhaan mahdollisen putkistoliitospuristimen, voimantuoton  kehitysjohtaja Henry Mäkelä kertoo.

– Toisena tulee helppous. Haelokilla pystytään korvaamaan hitsaus. Jos menemme kohteisiin, joihin tarvittaisiin mm. hitsaus- ja tulityöluvat, pääsemme helpommalla. Haelok-liittimiä käytettäessä ei tarvitse perustaa tilapäistä tulityöpaikkaa, joka helpottaa ja nopeuttaa prosessin läpiviemistä. Meillä on esimerkiksi kohteita merellä, jossa on tarkkaa hitsaus- ja tulityölupien kanssa, varavoimahuollon työnjohtaja Janne Sevälä sanoo.

Haelok-liittimellä työn tehokkuus kasvanut

Sevälä ja Mäkelä kertovat, että Haelok-liitin on parantanut työn tehokkuutta reilusti. Monesti hitsaus vaatii sen, että esimerkiksi koko laitoksen toiminta pitää keskeyttää ja isoja alueita tyhjentää. Haelokin kanssa tätä ei tarvitse tehdä, joten Machinery saa minimoitua asiakkaan seisokkiajan. Kaikki valmistelutyöt kohteessa helpottuvat myös. Asiakkaan ei tarvitse sitouttaa omaa henkilöstöä, riittää kun Machineryn asiantuntija tulee paikan päälle salkun kanssa hoitamaan homman.

– Haluamme palvella asiakkaitamme itse. Nyt voimme tehdä liitoksia, jotka luokitellaan yhtä pitäviksi kuin hitsausliitos ilman, että meidän työntekijöiden pitäisi olla ammattihitsareita. Voimme tehdä ensiluokkaista työtä suhteellisen lyhyellä koulutuksella. Näin tehostamme omaa toimintaamme, ja voimme tarjota saman katon alta kaikki asiakkaan tarvitsemat palvelut. Kertasijoituksena laitteen osto on kannattava, sillä viivan paremmalle puolella alkaa nopeasti kertyä plussaa, Sevälä listaa etuja.

Kohteet voivat olla hankalissa paikoissa, sijaita merellä tai muuten vaikeasti saavutettavissa. Ne voivat myös olla liian ahtaita hitsaukseen.

– Mitä hankalampi kohde on sitä parempi ratkaisu Haelok on. Se pätee niin ympäristön asettamien haasteiden kuin asennuksen ja kestävyyden suhteen. Haelok kestää ikuisesti, joten meidän ei tarvitse jatkuvasti rampata kohteessa, Mäkelä iloitsee.

Pitkäikäisyys tuo mielenrauhaa

Varavoimakoneen polttoainelinjojen käyttöikä on rajallinen ja ne vaativat ennen pitkää uusimista: tiivisteet saattavat alkaa vuotaa ja letkut haurastua, jolloin linjasto ei enää täytä tehtäväänsä eikä ole turvallinen. Varavoimahuoltojen ja -korjausten lisäksi Machinery tarjoaa myös kiinteiden varavoimakoneiden polttoainelinjojen uusinnan HST- tai RST-putkilla. Menetelmä perustuu Haelok-tekniikkaan, jolloin liitos tehdään puristustyökalulla ilman kumitiivistettä. Puristusliitos tehdään nopeasti, pitävästi ja ilman tulitöitä. Polttoainelinjasta tulee erittäin kestävä, huoltovapaa ja pitkäikäinen. Keskeisimpiä Haelok-tekniikan etuja ovat, että puristusliitokseen ei tarvita tulitöitä/hitsausta, ei ole tarvetta röntgenkuvaukselle, kustannustehokkuus ja jopa 80 % ajansäästö.

Varavoimakoneinvestointi on arvoton, jos järjestelmä ei toimi silloin kun sitä tarvitaan. Vaikka varavoimakoneen vuosittaiset käyttötunnit ovat vähäiset, tulee varavoimajärjestelmä testata ja huoltaa säännöllisesti. Korroosio tai käynnistysakkujen vikaantuminen voi johtaa tilanteeseen, jossa varavoima ei käynnisty ja kallis investointi on täysin hyödytön. Machinery tarjoaa koko maan kattavat huoltopalvelut kaiken merkkisiin varavoimajärjestelmiin. Asiantuntevien huoltopalvelujen avulla investointi säilyttää arvonsa vuosikymmenien ajan ja sähkökatkojen yllättäessä sähkön syöttö jatkuu keskeytyksettä testatun ja huolletun varavoimajärjestelmän ansiosta.

– Huollossa huomaamme vuosien saatossa ilmenneet viat ennakoivasti. Haelok tuo meille etulyöntiaseman: samoja vikoja ei tarvitse korjata aina uudelleen. Tämä tuo asiakkaillemme mielenrauhaa, Sevälä kertoo.

– Joskus kiinteissä asennuksissa, esimerkiksi kellareissa, putkistoa ei ole tutkittu 10–20 vuoteen. Putkisto on voitu tehdä huonosta materiaalista tai sitä on paikkailtu liian heppoisasti. Lämpötilavaihtelut, tärinät, kosteus ja korroosio voivat pistää putket huonoon kuntoon. Moni ei muista, että nämä putket ovat osa laitekokonaisuutta ja ne pitäisi muistaa välillä tutkia. Me autamme tässä kartoitustyössä. Putkistoon ei saisi jäädä yhtään heikkoa kohtaa, koska yksi heikko lenkki voi tuhota kokonaisuuden. Kun asia hoidetaan Haelokin kanssa kerralla kuntoon, ei siitä enää tarvitse huolehtia ja ne kestävät vähintäänkin rakennuksen elinajan, Mäkelä sanoo.

Emme joudu pulaan nyt eikä tulevaisuudessa

Machineryllä nähdään Haelokin tulevaisuuden mahdollisuudet laajana, koska se soveltuu kaikkialle teollisuuteen missä putkissa liikkuu nestettä tai kaasua.

– Teollisuuteen ja tuotantolaitoksille, jotka ovat lähellä toimintaympäristöämme, voisimme tarjota kokonaisvaltaista palvelua vaativiin käyttöympäristöihin varavoimapalveluiden lisäksi. Siinä voisi olla meille seuraava askel, Mäkelä visioi.

– Yhteistyö on sujunut moitteettomasti. Ramatorin puolelta ongelmien ratkaisukyky on erinomaista. Viestitin juuri, että minulta puuttui tietyn kokoisia liittimiä – ja ne toimitettiin heti. Kun liittimiä jäi yli, sain palauttaa ne hyvityksen kera. Kun minulta puuttui sopivan kokoinen kone, vuokrakone tuli hetkessä. Ja vuokrakone oli inhimillisen hintainen, Sevälä iloitsee.

– Kommunikaatio toimii. Meillä on yksi yhteyshenkilö Ramatorilla ja hän hoitaa kaiken. Vasteajat ovat todella lyhyet, aina saadaan apua. Jos alkaisimme itse ulkomailta selvittää näiden laitteiden saatavuutta tai lisäosia, aikaa ja hermoja kuluisi. Tiedämme, että emme joudu pulaan nyt eikä tulevaisuudessa, Mäkelä päättää.

Avainsanat