Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Haluatko kuulla lisää tuotevalikoimasta, ominaisuuksista, toimitusajoista tai hinnoista? Ota yhteyttä niin vastaamme mielellämme kysymyksiisisi.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Linde: Pohjoismaiden suurimmassa ilmakaasutehtaassa toimii pieni Haelok-liitin

Linden Harjavallan ilmakaasutehtaassa nesteytetyn typen linjalla lämpötila laskee jopa –196 C asteeseen. Haastattelimme kunnossapitopäällikkö Mikko Salomaata ja luotettavuus asiantuntija Jyrki Lehtovirtaa siitä, miten Haelok-liitin toimii suurissa lämpötilavaihteluissa.

Linde (ent. AGA) on maailman johtava teollisuuskaasu- ja teknologiayritys, jonka liikevaihto vuonna 2019 oli 28 miljardia dollaria (25 miljardia euroa). Linden Pohjois-Euroopan yksikkö on  Pohjoismaiden ja Baltian maiden johtava kaasuyhtiö. Yhtiö palvelee monen eri teollisuudenalan asiakkaita, kuten ilmailu-, kemian-, elintarvike-, panimo-, elektroniikka-, konepaja- ja metalliteollisuutta sekä terveydenhuoltoa. Linden teollisuuskaasuja käytetään lukemattomissa sovelluksissa, elintärkeää happea sairaaloissa, erikoispuhtaita kaasuja elektroniikan valmistuksessa, vetyä puhtaissa polttoaineissa, ja paljon muuta.

Harjavallassa Pohjoismaiden suurin happea tuottava yksikkö

Linde uudisti ja modernisoi vuonna 2017 Harjavallan Suurteollisuuspuistossa sijaitsevat kaksi ilmakaasutehdastaan ja siirsi lisäksi ilmakaasutehtaan Hangosta Harjavaltaan. Linden Harjavallan ilmakaasutehtaat muodostavat Pohjoismaiden suurimman happea tuottavan yksikön. Harjavallan happi, typpi ja argon -linjoilla lämpömittari näyttää miinusta 183–196 C asteen verran. Nestehapen linjassa on melko matala paine, noin 2 bar. Tehtaissa käytetään Haelok-liittimiä, joiden plussana on kylmän kesto.

Lehtovirta kertoo, että tehtaan rakennusvaiheen alussa ei ollut selvää voidaanko Haelok-liittimen kanssa näin alhaisissa lämpötiloissa toimia. Ramator haki vielä asialle hyväksynnän valmistajalta. Nykyään Haelok-liitin onkin sertifioitu -200 C asteeseen.

–Otimme kokeeksi Haelok-liittimen tehtaaseen, jossa lämpötila vaihtelee paljon. Haimme samalla itsellemme käyttökokemusta ja luottoa siihen, että liittimiä voidaan käyttää muuallakin. Haelok-liittimet ovat nyt olleet useamman vuoden Harjavallassa kovassa lämpötilan vaihtelussa, eikä ole mitään ongelmia tullut vastaan, Lehtovirta muistelee.

Nopeus, helppous ja varmuus

Happilinjoilla tulitöiden tekeminen on aina vaikeaa. Liittimet ovat hitsausta helpompia käyttää paikoissa, joissa on happirikastumisen vaara. Ne nopeuttavat työtä paljon. Lisäksi liittimet ovat turvallisempia käyttää kuin tulityöt.

–Jos happea on paljon, tulitöiden vaarana on, että käytännössä kaikki materiaali voi palaa, Salomaa muistuttaa.

Lehtovirta listaa Haelokin eduksi nopeuden ja varmuuden ulkona tehtävissä töissä. Vaikka esivalmistelut tehtäisiin verstastiloissa, ratkaisun paikka tulee kentällä. Asennus- ja kenttäsaumat voidaan tehdä Haelok-liittimillä joutuisasti tilanteissa, joissa hitsausolosuhteiden luominen saattaa olla hankalaa. Hitsauskoneiden siirto ja suojaus vie aikaa. Liitimillä putkilinjaa saa tehtyä huomattavasti nopeammin kuin hitsauksella.

–Liitosmenetelmä sallii hyvin matalat ja korkeat lämpötilat sekä lämpötilojen vaihtelut. Ulkona hyvien hitsausolosuhteiden luominen voi olla vaikeaa esimerkiksi tuulen tai sateen takia. Riski inhimillisen virheen tekemiseen liittimillä on pienempi kuin hitsaustyössä. Hankalissa olosuhteissa liitimen käyttö ja liitoksen onnistuminen onnistuu varmasti, Lehtovirta kertoo.

–Suomessa Ramatorille on valtava etu, että heillä on varasto täällä. Tavarat ovat nopeasti saatavilla. Isompien työkalujen vuokraaminen on hyvä asia. Työkaluja ei siis tarvitse ostaa omaksi muutaman liitoksen tähden. Mielestäni kynnys kokeilla on Ramatorilla tuotu sopivan helpoksi. Tärkeää on myös, että Ramator antaa käyttökoulutuksen. Sillä viranomaiset vaativat, että liitoksen tekijä on saanut riittävän koulutuksen, Salomaa listaa etuja.

Salomaan mielestä Haelok-liitin on tuotteena mullistava monipuolisuutensa vuoksi. Haelok-liitin palvelee monia teollisuuden aloja.

–Meillä se toimii täällä pakkasen puolella ja toisessa ääripäässä kovasti plussan puolella isoissa lämpötiloissa esimerkiksi voimalaitoksissa ja jalostamoissa, Salomaa kertoo.

Kun homma tehdään hyvin, se toimii

Lehtovirta ja Salomaa ovat tehneet yhteistyötä Ramatorin kanssa jo vuosia. Ramatorilaisten aktiivinen ja ratkaisukeskeinen asenne saa kiitosta.

–Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen. Asiantuntemus ja palvelu ovat hyvällä tasolla. Saamme henkilökohtaista palvelua – puheluihin vastataan ja paikan päälle tullaan aina tarvittaessa käymään. Pidän heidän aktiivisesta otteestaan, Salomaa kiittelee.

–Tulevaan Kemin nestehappilinja-projektiin kentällä tehtäviin asennussaumoihin on alustavasti mietitty Haelok-liittimiä, Lehtovirta suunnittelee tulevaa.

Avainsanat