Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Haluatko kuulla lisää tuotevalikoimasta, ominaisuuksista, toimitusajoista tai hinnoista? Ota yhteyttä niin vastaamme mielellämme kysymyksiisisi.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Helen Oy: Haelok-pilotti Suomenlinnassa

Uusi tapa liittää kaukolämpöputket yhteen nopeasti ja ilman tulitöitä.

Hitsaamisen tarpeen odotetaan vähenevän kaukolämpöverkon putkistotyömailla. Putkiliitos voidaan tehdä nopeasti Haelok-puristusliittimen avulla. Uusi putkistoliitin on myös helppo asentaa. Turkulainen Ramator Oy on onnistunut puolessa vuodessa tekemään läpimurron vaativilla markkinoilla, joille ilmestyy tuon tuosta mullistavia teknisiä uutuuksia. Toimitusjohtaja Timo Kairama kuvailee Haelokin energiateollisuudelta saamaa vastaanottoa poikkeukselliseksi. —Tarve ja kiinnostus ovat yllättäneet. Järjestelmäpaketti on myyty jo lähes parille kymmenelle kaukolämpöyritykselle. Vuoden kestäneiden selvitystöiden jälkeen löytynyt Haelok on Kairaman mukaan ylivertainen puristusliitin aiemmin Suomessa tarjolla olleisiin verrattuna. Kymmenisen vuotta sitten Euroopan markkinoille tuotuja sveitsiläisiä Haelok -puristusliittimiä käytetään monissa maissa — myös Ruotsissa.

Pilotti Suomenlinnassa
Yövieraita purkautuu ahtaalle, puutalojen reunustamalle kujalle Suomenlinnan hostellista aamuauringon paisteeseen. Aivan ulkorappujen edessä ja vain muutaman metrin päässä seisovasta vanhasta puutalosta on runsaan metrin syvyinen kaivanto, josta kaukolämpöä aiotaan viedä asiakaskiinteistöön uuden putkihaaran avulla. Tämän kaukolämpöverkon liitoksen Helen Oy toteuttaa Haelok-liittimellä.

— Uuden liittymän rakentaminen keskeyttää kaukolämmön jakelun suurimpaan osaan saariryhmän kiinteistöistä. Tästäkin syystä Helenin Haelok -pilotti toteutetaan juuri Suomenlinnassa, Helenin projekti-insinööri Aleksi Siltari toteaa.

Siltari seuraa mielenkiinnolla pilottia, jonka jälkeen uudenlaisen puristusliittimen käyttöä muissa kohteissa voidaan harkita. — Haelokin odotetaan olevan oiva työkalu myös putkiston muutostöitä tehdessä. Siltari myöntää sellaiselle liitostekniikalle olevan kysyntää, jossa ei tarvita tulitöitä. — Kaukolämpöverkon töissä tavoitteena on aina katkojen lyhentäminen. Tämä asia korostuu Suomenlinnan kaltaisilla alueilla, joilla ei ole rengasverkkoa.

Kaukolämpö tuodaan Suomenlinnaan Kaivopuiston rannasta meren pohjan alle sijoitettua huoltotunnelia pitkin. Käytännön asennustöitä tekee tässäkin kohteessa yksi Helenin urakoitsijoista. Yli kaksikymmentä vuotta kaukolämpöverkon korjaustöitä tehnyt KVL-Tekniikka Oy:n Ismo Manninen seuraa kiinnostuneena uudenlaisen puristimen asennustyötä, jonka Ramatorin aluemyyntipäällikkö Niko Koponen näytiksi tekee. Kaivannon viereen kokoontunut yleisö todistaa, kun puristusliittimet puristuvat tuossa tuokiossa paikoilleen. Seuraavaksi varmistetaan vielä liitosten vedenpitävyys.

Mieluinen myös hitsareille
Kairama odottaa uuden liittimen miellyttävän myös hitsareita, jotka joutuvat usein työskentelemään ahtaissa paikoissa, huonoissa asennoissa ja vaikeissa olosuhteissa.
— He voivat vastaisuudessa keskittyä vaativimpiin tehtäviin. Kairama vakuuttaa järjestelmän kestävän 400 barin paineen. Puristusliittimelle sopivan putken läpimitan ääriajat ovat 12 ja 114,3 millimetriä. Tämä lohduttaa Mannista, jolle riittää tulevaisuudessa hitsaustöitä suuremmissa putkissa.

Salkku riittää
— Haelok -järjestelmä poistaa monta kaukolämpöverkoston työmaan työvaiheista ja helpottaa sekä nopeuttaa putkiston korjauksia. Raskaasti lastatun pakettiauton sijaan työmaalle tullaan Haelok -salkun kanssa. Sitä käyttävä ei tarvitse kaasupulloja, eikä tulityölupia. Lisäksi Haelokin voi asentaa myös veden alla

Kairaman lista Haelokin eduista on vielä pitempi. — Kaiken lisäksi kaukolämmityksen luotettavuus paranee, kun huolto- ja katkoajat lyhenevät.

— Työt hoituvat viiveettä, sillä tunteja kestävää putkiston tyhjentymistä ei ole syytä odottaa. Kaikki Haelok -liitokset ovat tasalaatuisia. Kaikki työkalut ovat yhdessä laukussa, Kairama täydentää.

Ei rakettitiedettä
Savon Voima Oyj:n verkostopäällikkö Aki Pitkänen vastaa puhelimeen yrityksen pääkonttorista Siilinjärvellä. haelokin puristusliittimen paikoilleen asentanut Pitkänen vahvistaa Kairaman puheet.

— Haelokin asentaminen ei ole rakettitiedettä. Kun katkaisut mitoittaa oikein, napsahtaa kaikki kerralla kohdalleen napin painalluksella. Pitkänen kokee Haelokilla olevan menestymisen mahdollisuudet. — Periaatteessa kuka tahansa oppii asentamaan puristusliittimen paikoilleen. Käytännössä asennustyön voi tehdä kaivannon kaivanut konemies. Kairaman aatos saa tukea Pitkäseltä. Edellinen laskee kaukolämpöverkoston rakennus- ja korjaustöiden kustannusten alentuvan.

Toinen salkku harkintaan
— Haelokista on saatu kevään aikana erittäin hyviä kokemuksia. Se on toiminut lupausten mukaisesti. Ensimmäinen puristusliittimen asennus onnistui Pieksämäen kaukolämpöverkossa. Merkittäviä kokemuksia on saatu varsinkin sellaisissa kiinteistökohteissa, missä tulityön tekeminen edellyttää mittavia ja kalliita järjestelyjä. Pitkänen arvostaa Helokin asentamisen nopeutta hitsaustyöhön verrattuna.

— Iso etu sekin, ettei puristusliittimellä tehtävissä putkistotöissä ole haittaa vedestä. Savon Voimalla on 15 paikkakunnalla yli 20 kaukokämpöverkostoa, joiden yhteispituus on 370 kilometriä.

— Pitkien etäisyyksien takia tarvittaneen pian toinenkin Haelok -salkku, Pitkänen tuumailee.

Katso video asennusmatkasta Suomenlinnaan

Avainsanat